Thursday, 18 July 2013

Excellent Hospitality and Customer Service

Alhamdulillah, penulis baru sahaja menamatkan kelas 3 jam 30 minit kelas pada hari ini. Kelas HH101 Excellent Hospitality and Customer Service.  Kelas bermula jam 11 pagi tamat jam 2.30 petang. Penulis sempat mengingatkan para pelajar untuk menunaikan solat fardu Zohor sebelum mereka meneruskan kelas lain pula jam 3 petang nanti.

Kursus HH101 ini agak relevan dan berguna dalam hidup penulis. Semester ini merupakan semester kedua penulis mengajar kursus ini. Sangat menarik kerana ianya berkisar kehidupan seharian penulis dan para pelajar juga.


"To Be A Good Service Provider, First...You Have To Be a Customer", (Mazura, 2013).


Penulis pasti anda semua mempunyai pelbagai kisah pahit manis berhubung Customer Service.

Kisah Negatif Berhubung Customer Service

Paling mudah pengalaman yang pernah penulis hadapi adalah semasa bersiar-siar membeli belah di gedung membeli belah Mahkota Parade, Bandar Hilir, Melaka. Penulis tertarik dengan produk 'external key-board'  Samsung di salah sebuah kedai di situ. Pada masa penulis menghampiri kaunter jualan kedai tersebut terdapat seorang pelanggan yang sedang dilayan oleh seorang jurujual kedai tersebut. 3 orang lagi jurujual sedang duduk di kedai tersebut. Seingat penulis, hampir 10 minit penulis terpacak kaku di kedai tersebut tanpa dilayani atau disapa oleh para pekerja di situ. Penulis teringin sangat ingin membeli 'external keyboard' tersebut. Namun disebabkan perkhidmatan sedemikian rupa (they do make me invisible at their place), dengan rasa geram penulis 'angkat kaki' tanpa melakukan sebarang urusan pembelian. Kecewa pun ada, namun tanpa layanan yang berkesan mustahil berlaku transaksi perniagaan.

Kisah Positif Berhubung Customer Service

Walaupun baru setahun jagung mengajar kursus Excellent Hospitality and Customer Service, namun impaknya agak besar dalam hidup penulis. Alhamdulillah, peluang ditawarkan menjadi Tour Leader ke Beijing pada 24 hingga 30 Mei 2013 yang lalu benar-benar meningkatkan tahap keyakinan penulis, khususnya untuk berkongsi pula ilmu dan pengalaman yang ada bersama para pelajar Diploma Pengurusan Pelancongan dan juga Diploma Pengurusan Acara, Politeknik Merlimau, Melaka.

3 tajuk utama iaitu Customer Service and Satisfaction, Excellent Hospitality Service Culture dan Handling Complaints and Feedbacks bersama-sama nota kursus yang diberikan oleh Poto Travel & Tours memang sangat membantu di dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan sepanjang percutian tersebut.

Taklimat kepada pelanggan sebelum berlepas ke BeijingPenerangan produk dan kegunaannya juga merupakan
salah satu bentuk perkhidmatan kepada pelanggan


No comments:

Post a Comment